Fascia

Fascia, oftewel bindweefsel, maar wat mij betreft is verbindweefsel een passender naam.

Fascia is namelijk een fijnmazig netwerk dat door ons hele lijf heen zit. Het omgeeft alle cellen in ons lichaam; de huid, spieren, banden, pezen, botten, organen, bloedvaten, lymfe, ogen, hersenen etc enz. Ons bindweefsel zorgt er voor dat alles met alles in ons lichaam verbonden is en communiceert, het houdt ons lijf bij elkaar en maakt dat we rechtop kunnen staan en bewegen.

Het is een vloeibaar systeem dat razendsnel informatie doorgeeft door je hele lijf, het bestaat uit collageen, elastine en gel.

Wanneer ons lijf minder beweegt, verstijft het fascia en dat kan nare klachten veroorzaken zoals stijfheid, vastzittende gewrichten en pijn.

Zo gebeurt het regelmatig dat wanneer een blessure over is, je er nog wel last houdt. Vaak blijkt er nog littekenweefsel rond die plek in het bindweefsel zitten, wat de boel stijf en pijnlijk houdt.

Door met een speciale foamroller en balletjes zachte druk op deze plekken uit te oefenen wordt het fascia weer soepel en vloeibaar. Het werkt heel snel en je kunt het prima zelf doen als je eenmaal weet hoe het werkt.

Heerlijk om te doen en het zorgt dat we snel weer prettig en soepel kunnen bewegen zonder pijn.

Fascia is a specialized system of densely woven spider web-thin structure. It weaves itself through the body and interprets messages sent through every muscle, bone, nerve, artery, vein, and internal organ.

Wil je meer lezen over fascia en de belangrijke rol die het speelt voor de beweging van het lichaam? Klik door naar een helder artikel in Runnersworld.