Psoas Core Awareness

De psoas is een sterke spier van delicaat weefsel die diep in de core ligt, aan de buikkant van je wervelkolom. Hij ontspruit aan de uitsteeksels aan de zijkanten van de wervels ter hoogte van de solar plexus, loopt door het bekken heen naar de binnenkant van het bovenbeen aan weerszijden. Door zn locatie is hij belangrijk voor de balans in je core en de connectie met de benen.

Maar de psoas doet meer dan alleen beweging ondersteunen. Het is een belangrijke boodschapper van ons autonome zenuwstelsel, daarom wordt hij ‘the messenger of the soul’ genoemd.

Hij is rechtstreeks aangesloten op het autonome zenuwstelsel en reageert direct op spanning & stress in ons lijf.

Bv bij schrik of (dreigend) gevaar geeft je autonome zenuwstelsel razendsnel een seintje aan de psoas. Door je psoas kun je dan plotseling hard trappen of snel wegrennen voor je veilgheid, of rolt je wervelkolom zich op als een balletje ter bescherming van de organen in de buik. Ons denken heeft daar allemaal weinig mee te maken; het gaat sneller dan ons brein het kan bedenken en doen. Het is de vechten/vluchten reflex van het autonome zenuwstelsel.

Voor ons lijf en welzijn is het belangrijk dat de psoas zn werk adequaat en soepel kan doen. Een gehydrateerde soepele psoas is daarvoor essentieel.

Maar door onze levensstijl; weinig bewegen, veel onderuit zitten, druk druk onderweg & bezig zijn en onvoldoende rust nemen, zitten we vooral in de vluchten/vechten respons en raakt de psoas uitgedroogd en uitgeput..

Koffie, chocola, suiker, energy drankjes, zoetjes en chemische toevoegingen als MSG (E621) aspartaam etc veroorzaken een verhoogd adrenaline niveau, dit versterkt de vechten/vluchten respons. Deze stoffen vermijden helpt om je psoas te ontlasten.

Een neutrale stand van de wervelkolom, een juiste houding en van daaruit bewegen zijn ondersteunend voor een gezonde receptieve psoas.

De psoas is essentieel voor balans; letterlijk bij beweging, figuurlijk voor ons welzijn.