JUICE UP YOUR PSOAS #ByeByeBurnOut ®

Stress zit niet in je hoofd, het zit in je zenuwstelsel…

Het is je vast wel eens gezegd wanneer je je gestrest voelde: ‘maak je niet zo druk en ontspan gewoon, het zit allemaal tussen je oren!’

Het zou fijn zijn als het zo simpel was. Dat is het dus niet.

De stress reactie zit niet in eerste instantie in je hoofd maar in je autonome zenuwstelsel, in de sympatische kant om precies te zijn.

In stressvolle situaties wordt er een beroep gedaan op je vechten of vluchten reactie (fight or flight) waardoor het sympatische deel van het zenuwstelsel in actie komt. Deze kant van het zenuwstelsel geeft stresshormonen af zoals adrenaline en cortisol om je lijf klaar te maken om te vechten of te vluchten.

Hoe vaak komt het bij dagelijkse stressvolle situaties daadwerkelijk tot vechten of vluchten? Dat valt waarschijnlijk wel mee, maar wanneer er niets gebeurt met de stressrespons in je lijf, blijven die stoffen ronddwalen en blijft het (sympatisch) zenuwstelsel alert. Hierdoor komt je lijf niet tot rust.

De psoas speelt een essentiële rol in je autonome zenuwstelsel; je psoas komt instinctief in actie bij de vluchten/vechten reactie om je veilig te houden en geeft signalen af hoe het met je gesteld is wat betreft onrust, veiligheid en stress.

Bij een volgende stressvolle situatie herinnert je lichaam zich de vorige situatie en gaat volop in de stress-modus alsof het in een levensbedreigende situatie terecht is gekomen.

Op een gegeven moment kan je lijf al die stress niet meer aan en brand je op, dat noemen we burn-out…

Voor mensen met een burn-out, of voor wie onder stress staat, is het erg belangrijk om het zenuwstelsel weer in balans te krijgen en de stressrespons te verlagen zodat je lijf tot rust komt.

Bij de workshop Juice Up Your Psoas gaan we onder andere aan de slag met:

  • Wat kun je doen & laten om rust in je lijf te krijgen?
  • Hoe voel je dat het te veel wordt?
  • Hoe laat je je psoas qua houding & beweging met rust zodat hij kan doen waar hij voor is?

Dat gaan we o.a. doen bij de workshop Juice Up Your Psoas, want rust in je lijf -> rust in je hoofd.

 

Dus #ByeByeBurnOut ®